Akustikmoduler | Varför behövs ljudabsorbenter?
22307
page,page-id-22307,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Varför behövs ljudabsorbenter?

Varför behövs ljudabsorbenter

Lång exponering av buller och oljud kan på sikt orsaka hörselproblem, förhöjt blodtryck, muskelspänning och minskad blodcirkulation. Ofta blir man stressad, trött och prestationsförmågan minskar.

 

Vad är då buller? Hörseln är ett av våra viktigaste sinnen. Utan hörseln kan vi inte kommunicera med varandra, höra varningsrop och andra signaler om faror. Men det finns också ljud som inte är önskvärda, som försvårar det vi vill höra och som ofta har en allmänt tröttande effekt. Allt sådant ljud kallar vi för buller, oavsett om det låter starkt eller svagt.

 

Kombinationen av design och god akustik är ofta önskvärt men inte alltid lätt att uppnå. I öppna planlösningar, såväl i hemmiljö som kontor, restauranger och skolor kan ljudnivån bli hög. Detta beror på att väggar och takytor reflekterar ljudet och låter det studsa tillbaka in i rummet och därmed skapa eko och efterklang. Situationen blir värre när människor börjar höja sina röster för att höras.

 

Restauranger är vanliga mötesplatser där vi träffas för att äta en bit mat och umgås. 90 % uppger att det är viktigt att kunna höra och samtala när de träffas sina vänner på caféer, restauranger och liknande. 50% tycker att de ofta har svårt att höra och samtala på dessa platser på grund av stimmig och högljudd miljö.

 

En bra ljudmiljö på restaurangen innebär inte tystnad, utan att skapa ett utrymme för det ljud som får gästerna att trivas.

Forskning visar att barn har svårare än vuxna att höra i dålig akustisk miljö.

 

Barnen utökar hela tiden sin språkliga förmåga och sitt ordförråd. Ju mindre förmåga och ordförråd en person har, desto svårare har de att fylla i de delar av talet som maskeras av buller. En hörselskada medför att svaga ljud går förlorade, men framförallt leder den till en ökad svårighet att uppfatta tal i buller eller ”konkurrerande” tal.

För hörselskadade barn är det därför extra viktig med en god ljudmiljö i förskola och skola för att underlätta taluppfattbarheten och därmed ha bästa möjliga förutsättningar för bra kunskapsinlärning.

kids-small